Preken voor eigen parochie
0 weergaven Reacties niet mogelijkWe zijn in onze sector goed om aan elkaar het goede verhaal te vertellen. Een mooi voorbeeld hiervan is het uitroepen van de Greenfluencer door vakbladuitgeverij in het groen NWST. Een sympathiek initiatief waarbij de dapperste of innovatiefste man of vrouw in de groene sector van 2019 als Greenfluencer wordt uitgeroepen. Ik kreeg de nominatie van gewaardeerde collega boomkweker Toon Ebben onder ogen en was benieuwd wie nog meer genomineerd was. Ik scrol door een lijst met namen waaronder minister Stientje van Veldhoven, tv-tuinman Lodewijk Hoekstra en HEU…ik stond ook in de lijst van genomineerden!
Ik zat me al voor te bereiden om een kritische noot te gaan kraken over het jeukwoord Greenfluencer. Dit lijkt namelijk erg veel op het woord influencer hetgeen voor mij een commerciële slet anno 2019 is. Maar oei ik moest nu mijn kritische noot inslikken want ik was zelf genomineerd als Greenfluencer 2019. Dit vanwege het werk wat ik gedaan heb met betrekking tot beheer van eikenprocessierupsen. Over jeukwoorden gesproken…
Ik heb toch zoveel mogelijk mensen proberen te bewegen om op mij te stemmen, die ijdelheid en het streven om dan ook maar hoog te eindigen heb ik wel. Zo kwam mijn familie in actie en als je weet dat ik uit een traditioneel katholiek gezin kom kun je meteen de conclusie trekken dat dit een groot sneeuwbal effect heeft. Mijn nominatie werd gepubliceerd op de lokale website inmill.nl, een plek waar we nog met zijn allen trots zijn op lokale mensen en in het dagblad De Gelderlander werd ik in een uitgebreid artikel neergezet als Mister Eikenprocessierups. Uiteindelijk is half januari Anja Kanters van Donker Groep tot Greenfluencer van 2019 benoemd. Een mooie winnaar die heel gewaagd 75% van de aandelen van haar bedrijf heeft vrijgegeven voor haar personeel. Uiteindelijk ben ik op een noemenswaardige opvolgende plek terecht gekomen waarbij ik me in goed gezelschap bevind.
Punt wat ik wil maken is de stem die we naar buiten brengen over het belang van bomen, of groen in zijn algemeenheid, veel meer buiten onze groene wereld moet landen. We zijn in onze sector erg goed aan elkaar te vertellen hoe belangrijk bomen zijn. Zo ook deze Greenfluencer verkiezing, hartstikke leuk maar de intentie om te vergroenen dient vooral gepresenteerd te worden aan de niet groenen die gaan inzien dat bomen knetterbelangrijk zijn.
We hadden het als sector lange tijd tegen dat we naar buiten toe als een stelletje softe personen met een voorkeur voor zelf gebreide sokken werden neergezet. De argumenten die we hebben om voor bomen te pleiten zijn namelijk nogal week. Bomen zijn mooi, belangrijk, gezond en goed voor mensen. Zal best wel maar van asfalt kan per vierkante meter vertelt worden wat die kost, wanneer die onderhoud behoeft en versleten is. En asfalt hebben we nodig want daarover komen we op onze plaats van bestemming. Hoe zit dat met bomen beste bomenknuffelaar? Ja daar stonden we dan met onze mond vol tanden.
Maar er is hoop, in de afgelopen jaren hebben we een Amerikaans boomwaardering systeem in Nederland geïntroduceerd genaamd i-Tree. Een gratis online systeem waarmee we baten van bomen wetenschappelijk onderbouwd kunnen vaststellen. De baten van bomen noemen we ook wel ecosysteemdiensten en zijn eigenlijk de voordelen die we als maatschappij ervaren. Bomen vangen fijnstof af, vangen temperatuurpieken op, houden water vast en verdampen dit weer, produceren zuurstof, leggen CO2 vast, vormen een wezenlijke schakel in biodiversiteit, enzovoort. En ja, ze zijn ook nog eens mooi. Zonder bomen geen leven! Als projectleider ben ik nauw betrokken geweest om het Amerikaanse systeem te ‘vernederlandsen’ en 14 februari 2019 presenteerden we trots het rapport Baten van Bomen aan de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen. Nu bijna een jaar later maak ik de balans op en merk ik dat er veel missiewerk is verricht en dat het systeem geweldig is om het belang van bomen getalsmatig te onderbouwen. Maar de boodschap is gecompliceerd en we vertellen die vooral aan groenmensen die allemaal braaf ja knikken hoe belangrijk het is. Onlangs nog heb ik een presentatie gehouden voor instituut voor natuureducatie IVN afdeling De Maasvallei, Cuijk en Maas en Niers, over de gevolgen van klimaatverandering op bomen. Ook daarbij komt i-Tree aan de orde omdat je daarmee kunt aantonen hoe belangrijk bomen zijn en vooral een goede kwaliteit en oude bomen het verschil maken. Maar dit verhaal heb ik ook verteld in Rusland en India, en ook daar stemt iedereen ermee in. Nu knikken mensen uit India sowieso overmatig met hun hoofd. Ook op de 22 januari gehouden Groendag Hoorn waar ik over de noodzaak van boomsoortendiversiteit heb gesproken, nagenoeg iedereen knikt braaf ja. Ik verwacht dat dit op de presentatie van komende donderdag 30 januari voor Groenstudieclub Zuid Nederland niet veel anders zal zijn.
Ik denk dat het belangrijk is om de boodschap uit te blijven dragen dat bomen belangrijk zijn. Door presentaties voor gelijkgezinden neemt de beweging van onderaf toe, dit soort bewegingen zorgen er uiteindelijk voor dat ook van bovenaf het belang van bomen wordt ingezien. Ik ben blij met Frans Timmermans die aangeeft dat we in de komende 10 jaar 2 miljard bomen moeten planten in Europa als reactie op de klimaatproblematiek. Het is nu de tijd om ook druk van bovenaf uit te gaan oefenen en niet alleen maar voor eigen parochie te preken. We moeten nu bij de politiek zijn, zowel de lokale politiek als nationale politiek die het belang van bomen moet inzien. De politiek staat voor opgaves waar bomen onlosmakelijk met oplossingen aan bijdragen. CO2 vastleggen, piekbuien opvangen en water beschikbaar houden in tijden van droogte, temperatuur in de hoogstedelijke omgeving temperen, biodiversiteit herstellen, fijnstof vastleggen in vervuilde omgeving, leefbaarheid van onze samenleving vergroten. Alleen al de discussie die over stuks gaat en voorbij gaat aan de werkelijke baten zou ik samen met de politiek willen torpederen. Iedere politieke partij, welke kleur dan ook, die mij daarvoor wil inzetten daag ik uit contact op te nemen.
Het voorstel van Frans Timmermans is prachtig maar als groene sector zullen we er nog hard aan moeten trekken dat de bomen ook werkelijk in een goede kwaliteit gerealiseerd worden. Het mag niet zo zijn dat het genoemde bedrag van 1.000 miljard opgesoupeerd wordt aan de energietransitie welke zich ook profileert als vergroening. Als het over vergroenen gaat hebben we het over bomen en kroonbedekking van de leefomgeving waarbij aantallen bomen niks zeggen maar alles draait om bladoppervlakte.