Ontaarde boom
Blijf op de hoogte

Vrijdag 24 mei is festival Ontaarde Boom in het Coehoornpark in Arnhem geopend door burgemeester Marcouch. Kunstenaar Daan van Geijlswijk is de geestelijk vader van dit bijzondere project.

Op hogeschool Van Hall Larenstein hebben ook al 2 experimenten met 'Ontaarde Bomen' plaats gevonden. Hierbij is een plataan in een stelling boven maaiveld opgehangen waarbij alle grond tussen de wortels is uitgespoeld. De eerste boom was een dunne kwekerijboom met een diameter van plm. 7 cm maar de tweede keer betrof het een plataan met plm. 30 cm diameter. Door permanent te benevelen bleven de bomen verrassend goed leven. Vanuit onderzoek is het interessant de bomen te volgen om de exacte verdamping in beeld te brengen en ontwikkeling van wortels en symbionten te volgen. Omdat veel interesse voor het project is geweest heeft de gemeente Arnhem dit jaar een locatie ter beschikking gesteld om het kunstproject voort te zetten. Tijdens de opening maakte Marcouch indruk door de boom als metafoor voor zijn eigen Marrokaanse jeugd en migratie van mensen uit andere culturen te gebruiken. De boom symboliseert het gevoel van ontworteling. De wortels staan voor verbintenis met verschillende identiteiten. Mensen kunnen niet gedwongen worden deze identiteiten op te geven net als de boom die geen wortels kan missen. Door de waarde van de wortels en zijn identiteiten te erkennen ontstaat juist een sterk organisme.

Wil je een bericht ontvangen als een nieuwe blog is geplaatst? Meld je hier aan.

Blijf op de hoogte
Reacties niet mogelijk
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang