Blijf op de hoogte

Met enige regelmaat ga ik een dagje op bomenreis, zo ben ik naar Oisterwijk (Noord Brabant)gereden. Hier staat op De Lind een prachtige etagelinde. Een boom die al levenslang als een platte schijf onderhouden wordt.

De gesteltakken rusten op een stalen frame waarbij nagenoeg jaarlijks de nieuw ontstane scheuten worden verwijderd. Van oudsher is het een gebruik om een centraal punt in het dorp te markeren waar recht werd gesproken of soms tol werd geheven. De etagelinde van Oisterwijk is naar schatting zo'n 250 jaar oud. Oorspronkelijk zou op deze plek al in 1388 (monumentaltrees.com) een boom geplant zijn. Deze boom heeft met zijn ruim 2 eeuwen nog steeds een respectabele leeftijd en het is te waarderen dat de gemeente ook waarde hecht aan dit monument door het een ruime plek te geven. De boom groeit dan ook nog als een jonge meid en dwingt door zijn aanwezigheid en verschijning respect af. De cultuurhistorische waarde van deze boom is enorm en kan bij behoud van zijn huidige groeiplaats nog vele generaties en eeuwen mee.

Wil je een bericht ontvangen als een nieuwe blog is geplaatst? Meld je hier aan.

Blijf op de hoogte
Reacties niet mogelijk
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang