Blijf op de hoogte

In de jaren dat ik als examinator bij de examineringen van zowel Treeworkers als Treetechnicians loop heb ik de meest bijzondere ervaringen en uitspraken van kandidaten verzameld. Dit met de gedachte om ze ooit nog eens te publiceren. Ik krijg er geen boek mee vol maar volgens mij wel een blog als afsluiting van een heel bijzonder jaar. Lees deze blog en ik hoop dat je hierdoor met een lach op je gezicht het nieuwe jaar in kunt gaan. Wel eens van de potloodziekte bij iepen gehoord?

Examens brengen een gek soort spanning bij mensen naar boven. Ook de meest ervaren rotten bekruipt onzekerheid en kijken op tegen de autoriteit van de examinatoren. Meestal uit zich dat in een gezonde spanning waarbij tijdens het ontvangst de kandidaten op het puntje van de stoel zitten om te horen wat het programma ze gaat brengen. Zo ook die ene keer op IPC te Schaarsbergen, ongeveer 14 kandidaten op de punt van hun stoel maar die ene afwijkende figuur viel me op. Hij hing met zijn lome lijf achterover op de rand van de rugleuning en zijn benen steunende nog net op de rand van het zitgedeelte, daartussen drapeerde zich een lichaam in totale staat van onwil. Zijn hele lichaamstaal straalde uit: wie denken jullie dat jullie zijn, val voor mijn part allemaal op een grote hoop, ik heb jullie echt niet nodig, sterker nog wat moet ik hier! Tja, als dit je lichaamstaal is wordt het heel lastig om daar nog wat positieve communicatie uit te persen, laat staan een examen mee door te komen. Gaandeweg bleek de inhoud zeer beperkt aanwezig maar een minimaal zo groot gebrek van deze persoon was dat hij een enorme weerstand om zich had hangen en daar niet vanaf te brengen was. Het resultaat laat voor zich spreken, hij is gezakt en zal een hele metamorfose moeten ondergaan wil hij ooit slagen en dan heb ik het niet alleen over dit examen. Maar ook het tegenovergestelde gebeurd, een klerenkast van een vent, eentje die je alle hoeken van de kamer kan laten zien,  kenmerkend houthakkershemd, standaard zaagbroek aan, eeltige klauwen als kolenschoppen, bovenarmen als scheepskabels die met de tranen in zijn ogen tegenover je zit tijdens het mondeling, zó zenuwachtig, wat denk je met glans geslaagd. Ik kus niet met kandidaten maar deze knuffelbeer had het echt zo verdiend! Uitdaging voor jezelf als examinator is om verder dan de nonverbale communicatie en het petje waarachter verscholen wordt te kijken. Hoewel ik het nog steeds wel een terechte vraag vond die ik stelde aan een kandidaat die met petje en spiegelende zonnebril tijdens de simulatie begeleidings snoei al zwalkend met de stokzaag wazige antwoorden gaf. Zeg, vertel mij nou eens eerlijk, heb jij zojuist drugs gebruikt of niet? Hij zei van niet maar het resultaat was na het derde herexamen dat al zijn antwoorden net zo geloofwaardig waren als de bekentenis dat hij geen drugs had gebruikt.

En dan het examen, wat ik me meestal realiseer bij Treeworkers is dat je een groep met klimgeiten tegenover je hebt zitten. Vaak nuchtere stoere mensen, lekker recht door zee met weinig braltaal. Maar de basis van het ETW examen is breder dan alleen maar een zaag in bomen kunnen zetten. Zo moet er ook boomsoortenkennis zijn. Nu is de toets van de sortimentkennis eigenlijk meer een fonetische beoordeling van de opgeschreven boomnamen. De spelling hoeft niet te kloppen als de examinatoren maar de juiste fonetische klanken bij een boomsoort kunnen plaatsen. Dat betekent dat de ene examinator Metazekwoja glibtoboridus opleest en de ander daar de wetenschappelijke naam van de watercipres in kan ontdekken. Je komt echter niet weg met Quercus keius voor de steeneik maar krijgt toch 1 punt voor de juiste geslachtsnaam. Maar er moet ook kennis zijn van de biologie van de boom, de bodem en natuurlijk ook hoe bomen geplant moeten worden. Voor veel klimgeiten een noodzakelijk kwaad waarbij vaak diverse manco’s aanwezig zijn. Vooral de terminologie leidt tot de meest grappige uitspraken.

De bodem is maar een complex zaakje. Allerlei processen vinden op scheitkundig niveau plaats en je kunt geeneens zien wat er allemaal in de grond gebeurt. Maar het is belangrijk dat je weet dat bomen in symposium met schimmels leven. Maar de bodem van de groeiplaats kan ook de reden zijn waarom een boom slecht groeit. Op het moment dat er halfvolle klei in de groeiplaats aanwezig is dan moet je die echt uitwisselen met zachte klei anders groeit de boom niet. En besluit je in de groeiplaats bomenzand te gebruiken dan moet die bestaan uit getopte korrels, het is maar dat je het weet.

Planten is ook best wel lastig je moet eerst kiezen of je een boom met een kluit of met losse wortels koopt. Bij verplanten graaf je bij de boom een vierkante kluit. Waarom vierkant? Nou gewoon die graaft makkelijker rond. Wat ook belangrijk is dat je geen slechte bomen verplant alleen maar potentiebomen. De formule om de massa van een kluit te bepalen is wel een lastige opgaaf, eens even nadenken. O ja ik weet het weer de massa van een kluit is de stamdiameter x 2 x 3,14 en eens even zien… ja, plus 20% dan ben je er wel. En dat zijn dan kilo’s….euh nee wacht even, met de boom erbij zijn dat tonnen.

Boomonderzoek kun je niet zomaar aan iedereen overlaten dat is ook weer best wel moeilijk en daar heb je een specialist voor nodig en die specialist ben ik zei de zelfverzekerde kandidaat van het type niet geschoten is altijd mis. Allereerst is het van belang om de boomgegevens op te nemen, zo meet je altijd de stam op borstenhoogte. Mocht een boom gevaarlijk zijn dan penetreer je de stam om meer inzicht te krijgen. Schimmels zijn belangrijk om te herkennen zo heb je saprofieten en saprobonten. Euh, saprobonten kun je dat eens uitleggen? Saprobonten zijn een combinatie tussen symbionten en saprofieten.

Maar je moet nog meer boomgegevens opnemen om het beheer van een boom te bepalen, daar hoort ook de kroonprotectie bij zodat je weet hoe groot de kroon is. Daarnaast bepaal je de stamvrije zone en takvrije kroon en kijk je naar de onderhoudstoestand. De boom waar we hier bij staan is sprake van de classificering waardeloze snoei. Je moet ook weten waar de losse kroon zit en deze over gaat in de vaste kroon. Het geschikte type hoogwerker om bij het snoeien van een boom in te zetten is van veel omstandigheden afhankelijk maar ik adviseer om een blauwe hoogwerker te nemen. En mocht de boom geveld moeten worden dan adviseer ik dat je een duwlijn gebruikt om de boom in de juiste richting te sturen. Maar let wel op bij het snoeien van eiken voor de eikenprecisierups want daar krijg je echt veel jeuk van.

Als er schade aan een boom is kun je een taxatering uit laten voeren zodat je weet wat de schade is. Als je de groeiplaats van een boom wilt verbeteren dan moet je een compressor machinist laten komen om de grond te verbeteren, maar nog veel beter is het om een boom te sandwichen dan kan deze nog jaren groeien.

Kortom boomverzorging is een fantiestas vak, fijne feestdagen en op naar een coronavrij 2021!

Wil je een bericht ontvangen als een nieuwe blog is geplaatst? Meld je hier aan.

Blijf op de hoogte
Reacties niet mogelijk
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang