Blijf op de hoogte

Sinds half juni wordt mijn leven beheerst door de eikenprocessierups (EPR). Niet normaal zoveel er te doen is over dit insect. Nu hebben we wel vaker jaren gehad met veel EPR aantastingen maar dit jaar is in heel Nederland code EIKENPROCESSIERUPSEN ROOD van toepassing. Nu probeer ik al jaren het imago van eikenprocessierupsen expert van me af te schudden door me veel breder op allerlei ziekten en aantastingen in bomen te richten maar ik ben weer helemaal terug bij af.

Vanuit het Kenniscentrum Eikenprocessierups hebben we al jaren de noodzaak gezien om te informeren over dit insect en deze noodzaak wordt nu door velen ingezien. Als je op het dossier eikenprocessierups in Nature Today kijkt vind je al onze publicaties van afgelopen jaren. Voor alle duidelijkheid het Kenniscentrum Eikenprocessierups is een initiatief van: Silvia Hellingman: bevlogen insectenonderzoekster. Pluist fenologie, levenscyclus en gedrag van EPR tot op detail uit; Henk Jans: arts, voorheen voorzitter van de oude EPR expertgroep. Richt zich op medische vraagstukken rondom EPR; Arnold van Vliet: voorzitter Kenniscentrum Eikenprocessierups, verbonden aan Wageningen Universiteit en één van de weinige biologen die communicatief vaardig is en moeilijke vraagstukken weet te versimpelen; Dan blijf ik nog over: binnen het Kenniscentrum verantwoordelijk voor vraagstukken rondom beheer en management. Met ons vieren worden we nu al meer dan een maand door pers platgebeld, iedere dag is er wel weer iets van één van ons in het nieuws.

Maar dat we erkend worden is sinds enkele weken wel duidelijk geworden nu we met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in gesprek zijn. Minister Carola Schouten heeft besloten na Kamervragen om een kennisplatform eikenprocessierups op te richten. De eerste actie die hiervoor door LNV is ondernomen is Kenniscentrum Eikenprocessierups (KE) een website op te laten richten rondom alle vragen die je over de EPR kunt stellen. We hebben na het gesprek met LNV op maandag direct het initiatief genomen en op woensdag avond knalden we met de hulp van een geweldig team aan betrokkenen de website processierups.nu in de lucht. Dat we hiermee aan een grote behoefte voldeden bleek wel daar we binnen 48 uur al bezig waren om meer dan 200 op de site gestelde vragen te beantwoorden. In de eerste twee weken hebben meer dan 100.000 bezoekers de site bezocht uit 109 landen.

Dat er nog meer te doen is rondom EPR bleek wel toen bekend werd dat de afvalverbrandingsovens geen EPR-afval meer wilden verbranden, er stapelen zich zakken met rupsen op bij bedrijven die de nesten verwijdert hebben en kunnen deze niet meer kwijt. Diverse belangen organisaties zaten bij het ministerie van LNV in Den Haag om over het probleem te praten. Ik was namens KE hierbij aanwezig en door LNV is aan mij gevraagd om tussen de partijen te coördineren en een oplossing te zoeken. Een ieder bleek van goede wil en het doet mij dan ook deugd dat we vanuit het KE met afstemming van alle belanghebbenden op maandag 22 juli een protocol kunnen presenteren waarin de voorwaarden beschreven staan hoe bedrijven die met EPR-afval zitten het bij twee afvalverbrandingsinstallaties kunnen aanbieden. De komende tijd wil ik nog wel druk blijven houden om het EPR-afval bij meerdere verwerkers op een verantwoorde wijze te kunnen verwerken.

Ondertussen was ik ook nog uitgenodigd op een Europees evenement waarbij grote belangen speelden rondom de effecten van EPR op het beoogde terrein. Gelukkig kan hier met de nodige preventieve maatregelen het evenement gewoon doorgaan. Het hoeft dan ook niet altijd dramatisch te zijn. Het blijft balanceren tussen de mensen die denken dat EPR als plutonium is en mensen die alle drukte rondom EPR maar onzin vinden.

En zo zal de gekte van EPR nog wel even doorgaan. Is het een media hype of is het een landelijk probleem?

Deze week sprak ik tijdens de vierdaagse feesten nog een gemeentelijke ambtenaar die doodleuk vertelde dat hij maar liefst 7 weken per jaar onder eiken doorloopt om te controleren  en nog steeds geen last heeft van EPR, oftewel wat zeurt iedereen toch. Ik heb hem fijntjes duidelijk gemaakt dat dit een  diskwalificatie is van alle mensen  en dieren  die met serieuze klachten dokter of dierenarts hebben bezocht. Doe effe normaal kerel kun je zo echt mensen serieus nemen die zich met klachten over EPR bij je melden?

Gelukkig heb ik ook nog wat geruststellende woorden in de media kunnen verspreiden omdat de overlast door dichttrekken van nesten vanwege het bereiken van het popstadium aan het verminderen is. Al met al spannende tijden die me nog wel de komende periode bezig zullen houden. Wordt vervolgt…..

 

Wil je een bericht ontvangen als een nieuwe blog is geplaatst? Meld je hier aan.

Blijf op de hoogte
Reacties niet mogelijk
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang