Blijf op de hoogte

Veel platanen vertonen momenteel een transparante kroon, sommigen hebben zelfs alleen nog maar bruin blad. Het betreft hier een aantasting van bladvlekkenziekte, Discula nervisequa.

Deze schimmel kan op blad en takken overleven en tast in het voorjaar nieuwe bladeren van platanen aan. De schimmel lijkt dit jaar succesvoller omdat de bomen mogelijk door de droogte van 2018 zijn verzwakt. Het ruimen van het blad en de boom in goede conditie brengen/houden zijn de meest effectieve maatregelen. Knot en leiplatanen lijken geen last te hebben van de aantasting. Aangetaste bomen betreffen meestal vrijuitgroeiende stedelijke beplantingen. De plataan is vooral bekend om de beperkte hoeveelheid aantastingen die deze in ons klimaat bezit, deze aantasting is echter een hardnekkige en een bijna jaarlijks terugkerende fenomeen. De groei zal hierdoor mogelijk enigszins beperkt worden maar doorgaans staat de boom na de bladval binnen enkele weken weer vol in blad en is er weinig reden tot zorgen.

Wil je een bericht ontvangen als een nieuwe blog is geplaatst? Meld je hier aan.

Blijf op de hoogte
Reacties niet mogelijk
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang