Blijf op de hoogte

Afgelopen week kwam de eikenprocessierups weer volop in het nieuws. Als lid van het kenniscentrum eikenprocessierups worden we overspoeld door de media met verzoeken voor interviews.

Wat me opvalt is dat je zo donders op je woorden moet letten. Je hebt nog maar net een beeldende uitspraak gedaan of dit wordt de kop van het artikel. Nu zeg ik meestal niets waar ik niet achter sta maar het risico van taalgebruik tijdens een interview ben ik me van bewust. Hoe anders was het deze week met Tim Visser, Tim is een natuurvlogger die in ons insecten onderzoekstation in Mill de eikenprocessierups kwam filmen. Zonder vooringenomenheid of scherpe randjes hadden we een gesprek tussen de rupsen in het station. Hij heeft de meest mooie opnames gemaakt van de eikenprocessierupsen die nu naar hun laatste larvale levensfase gaan. Zelf heb ik ook een mooie film gemaakt van een vervelling welke in ons bericht van het kenniscentrum is opgenomen.

Het mag duidelijk zijn dat het overlast seizoen van de eikenprocessierupsen weer is begonnen. Het lijkt erop dat de vergroting van de plaag dit jaar doorzet en we nog meer overlast zullen krijgen. Waar ik aandacht voor vraag is het feit dat alle beheermaatregelen die we op de eikenprocessierups uitvoeren symptoom bestrijding is. Aan de basis doen we niets, de basis is de voedselbron in het geval van de eikenprocessierups is dit het boomgeslacht eik. Zolang eik de dominante boomsoort is waarbij sommige gebieden in Nederland zelfs 80% zomereik hebben zal geen enkele beheermaatregel duurzaam helpen zolang deze zich alleen maar richt op het doden of verwijderen van de eikenprocessierups. Ik besef me terdege dat het omvormen van het bomen bestand een lange termijn oplossing is. Bij die lange termijn oplossing hoort ook het inzetten van een beheer wat gericht is op het stimuleren van natuurlijke vijanden, alleen dit zijn duurzame oplossingen die een natuurlijke fenomeen zoals de eikenprocessierups in balans kan brengen.

Wil je een bericht ontvangen als een nieuwe blog is geplaatst? Meld je hier aan.

Blijf op de hoogte
Reacties niet mogelijk
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang