Gemeente Utrecht reikt waarderingsprijs uit aan Terra Nostra na mislopen bestek
Blijf op de hoogte

Sinds de prille oprichting van Terra Nostra in 2013 hebben we voor het bestek boomtechnisch onderzoek in de gemeente Utrecht diverse projecten uitgevoerd. De looptijd van het eerste bestek was, inclusief verlengingen, 4 jaar. De volgende aanbesteding in 2017 hebben we ook gewonnen en na de verlenging was het in de afgelopen periode weer spannend of we het vol konden houden om de nieuwe aanbesteding te winnen. Helaas is dat niet het geval gebleken en zijn we, vanwege een domme fout vanuit onze kant, niet de gegunde partij geworden.

We hebben de meest uitdagende projecten gedaan waarbij we alles uit de kast gehaald hebben ons werk zo goed mogelijk te doen. Aan de Oudegracht vele bomen begeleidt die de wethouder boven zijn hoofd hingen, specifieke registratie en essentaksterfte protocol ontwikkeld (wat uiteindelijk heeft bijgedragen aan de landelijke richtlijn) en beheersbaarheid van 17% van het bomenbestand van gemeente Utrecht wat uit es bestaat. Bij een van de eerste met roetschorsziekte aangetaste bomen geadviseerd in de risico’s en verwerking. Een zeer grootschalig onderzoek uitgestelde onverenigbaarheid uitgevoerd bij honderden iepen in Lunetten. De beheersbaarheid en plaagdruk ontwikkeling van eikenprocessierups steeds verder ontwikkeld en onlangs nog de kabelschade bij 400 bomen in De Meern onderzocht. En dan zijn er nog projecten zoals Maximapark, Vredenburgplein , Catharijnesingel en nog vele meer. Allemaal projecten waar we aan hebben bijgedragen om uiteindelijk bomen te kunnen handhaven en de stad Utrecht te vergroenen. Projecten waar je geen broekies opzet maar een organisatie vraagt die wetenschappelijke kennis weet over te brengen naar praktische oplossingen in begrijpelijke taal.

Nu kun je op een aantal manieren op je verlies reageren, de opdrachtgever de schuld geven, de weg naar de rechter zoeken om je gelijk te halen of het verlies nemen en doorgaan. We hebben voor dat laatste gekozen, de opdrachtgever de schuld geven ligt geheel niet in lijn met de relatie die we met de gemeente Utrecht hebben en de weg naar de rechter zoeken zit al helemaal niet in ons DNA, dat laten we graag aan de messenslijpers van de markt over. Dit betekent slikken, een hele periode chagrijnig zijn als het weer in je werk of gedachte voorbij komt en weer doorgaan. Maar je hebt ook een relatie met de medewerkers van de gemeente Utrecht. De relatie die wij daarbij hanteren is een zakelijke relatie maar wel één waarbij we als collega’s met elkaar omgaan, het probleem van de gemeente Utrecht is 8 jaar ons probleem geweest en daar help je elkaar bij. Helaas strookt dit niet met de werkwijze van bestekken en hier conflicteert het. Feit is dat we een gemeente hebben die erg tevreden is, een team collega’s die alles uit de kast trekt om voor de opdrachtgever klaar te staan en die relatie komt abrupt ten einde omdat de formaliteit van een bestek resulteert in een keiharde breuk. Het voelt als een echtscheiding waarbij de liefde er nog is maar de overheid besluit dat je niet meer bij elkaar mag wonen.

Zo’n abrupte scheiding past op geen enkele manier bij de relatie met de vele medewerkers van de gemeente Utrecht die je behandelen alsof ze je gelijke collega’s zijn. We hebben dus besloten op een ongedwongen manier afscheid te nemen. Zo dronken we gisteren een borrel in de kroeg aan de Oudegracht in Utrecht met de collega’s van gemeente Utrecht en medewerkers van Terra Nostra. Niet grienen maar proosten met een pils op de relatie. Wat hier echter gebeurde is de mooiste waardering die we sinds ons bestaan hebben gehad. Gemeente Utrecht kent sinds 14 jaar een waarderingsprijs voor aannemers die hun uitmuntende best doen voor de gemeente. Om het even in perspectief te zetten; gemeente Utrecht geeft per jaar 1,5 miljard uit. De prijs is een natuurstenen beeldhouwwerk met het silhouet van de stad Utrecht en centraal de Domtoren daarin uitgewerkt. Terra Nostra heeft als derde aannemer, sinds het bestaan van dit initiatief, deze waarderingsprijs toegekend gekregen. Wat een ongelofelijke fijne waardering voor ons werk, dit maakt zoveel goed. Wij hebben de kans gehad 8 jaar lang de stad Utrecht te helpen vergroenen en bomen zolang mogelijk in leven te houden, daar voelen wij ons enorm in gekend en daar hebben we het ook altijd voor gedaan.

Gemeente Utrecht bedankt!

Wil je een bericht ontvangen als een nieuwe blog is geplaatst? Meld je hier aan.

Blijf op de hoogte
Reacties niet mogelijk
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang